Înfiinţată în 2013 în cadrul Proiectul HURO /11 01 /11 9/1.3.1, PRO-PLANTS, această colecţie se va extinde în viitor.

Spaţiul destinat colecţiei de seminţe are o suprafaţă utilă de 110 m2 şi este organizat astfel: spaţiu pentru prelucrarea fructelor şi a altor materiale vegetale, precum şi pentru condiţionarea seminţelor; spaţiu pentru expunere fructe şi seminţe, spaţiu care poate fi vizitat de public; spaţiu pentru păstrarea şi conservarea seminţelor.

Colecţia de seminţe cuprinde în prezent peste 2500 de eşantioane de seminţe şi fructe recoltate din 2013 până în prezent, atât din flora spontană, cât şi de la plantele cultivate în zonă.

Spaţiul destinat colecţiei este dotat cu cele necesare prelucrării fructelor dar şi pentru condiţionarea, păstrarea şi conservarea seminţelor. Printre dotări se numără: 2 germinatoare, 3 vitrine frigorifice, o suflantă de seminţe, un uscător de seminţe, o balanţă, 40 de rafturi metalice pentru depozitare, borcane pentru păstrat seminţele şi altele.

Grădina Botanică Macea realizează un schimb internaţional de seminţe cu peste 250 de instituţii similare, editând anual un catalog de seminţe (index seminum).

A devenit şi o atracţie pentru public, în acest sens fiind amenajat spaţiul de vizitare.